BLOG

on
Παραγωγή  του 100 εκατομμυριοστού βολάν διπλής μάζας (ΒΔΜ) από την LuK

 23 Ιαν 2015   

Το βολάν διπλής μάζας της LuK είναι μία από τις πιο ξεχωριστές καινοτομίες στα 50 χρόνια ιστορίας της εταιρίας.

Η παραγωγή του 100 εκατομμυριοστού βολάν διπλής μάζας (ΒΔΜ) ολοκληρώθηκε στον προμηθευτή ανταλλακτικών οχημάτων Luk (Γερμανία), ο οποίος αποτελεί μέλος του Ομίλου Schaeffler. Αυτός ο επιτυχημένος αποσβεστήρας κραδασμών κατασκευάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες σε τρεις τοποθεσίες:

Στην έδρα του στο Bühl από την εισαγωγή του ΒΔΜ το 1985, στο Szombathely, στην Ουγγαρία από το 2000 και στην Taicang, Κίνα, από το 2007. «Η ανάπτυξη του βολάν διπλής μάζας είναι μία από τις πιο ξεχωριστές καινοτομίες στα 50 περίπου χρόνια ιστορίας της εταιρίας μας και έχει αναδειχθεί ως ένα ρηξικέλευθο προϊόν για την αυτοκινητοβιομηχανία και ως βασική τεχνολογία για αειφόρο κινητικότητα, η οποία σήμερα είναι απολύτως απαραίτητη», είπε ο Matthias Zink, Πρόεδρος του Τμήματος Συστημάτων Μετάδοσης, στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, για να επισημάνει αυτό το κατασκευαστικό επίτευγμα.

Ο Δρ. Wolfgang Reik, ο πρώην υπεύθυνος ανάπτυξης στην LuK, εξήγησε ότι η επιτυχία δεν ήταν προβλέψιμη εξαρχής και ότι κάποιος πρέπει να είναι παθιασμένος εφευρέτης για να ανταπεξέλθει στα αρχικά εμπόδια. Ο Zink πρόσθεσε: «Ο καθοριστικός παράγοντας για τη επιτυχία μας είναι τα κίνητρα των μηχανικών μας, οι οποίοι διαμορφώνουν τη μελλοντική κινητικότητα, και συνεχίζουν εδώ και 30 χρόνια να εξελίσσουν επιτυχώς το ΒΔΜ».

Ο πρώτος πελάτης που ενδιαφέρθηκε για το ΒΔΜ ήταν ο κατασκευαστής οχημάτων BMW το 1985.

v2m-img-02

Βολάν Διπλής Μάζας της Schaeffler με Φυγόκεντρο Αποσβεστήρα τύπου Εκκρεμούς.

Το ΒΔΜ επιτρέπει την οικονομική οδήγηση με αυξημένη ακουστική άνεση, και επομένως συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 και στην κατανάλωση καυσίμου. Αυτός ήταν και εξακολουθεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ενός προϊόντος στην αγορά. Το πρώτο όχημα στην αγορά με βολάν διπλής μάζας από την LuK ήταν η BMW 525e.

Το ΒΔΜ εξελίσσεται συνεχώς, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει την απόδοση του εξαρτήματος κατά τη συνεχόμενη επιτυχία εδώ και 30 χρόνια. Πολύ σημαντική αύξηση στην απόσβεση κραδασμών επιτεύχθηκε με την ενσωμάτωση ενός φυγόκεντρου αποσβεστήρα τύπου εκκρεμούς.

Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία εισήχθη το 2008, αυξάνει την ικανότητα απόσβεσης στο ΒΔΜ προσθέτοντας ένα ακόμα εξάρτημα προσαρμογής ταχύτητας. Το εκκρεμές αντικαθιστά τον εσωτερικό αποσβεστήρα ενός συμβατικού ΒΔΜ και επομένως, δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου τον χώρο σχεδίασης.

Τα ΒΔΜ με φυγόκεντρο αποσβεστήρα τύπου εκκρεμούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου και τα συμβατικά ΒΔΜ. Σε συνδυασμό με τη βασική απομόνωση των κραδασμών από το σύστημα μάζας-ελατηρίων του ΒΔΜ, επιτυγχάνει επίπεδα απομόνωσης πάνω από 90 τοις εκατό.

Ως αποτέλεσμα, οι κινητήρες μπορούν να λειτουργούν ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες με πολύ ομαλό και άνετο τρόπο, επιτρέποντας στη σχέση μετάδοσης να διατηρείται περισσότερο και με ειδική σχεδίαση για μεγαλύτερη αποδοτικότητα στα πλαίσια της κατανάλωσης καυσίμου. Αυτό ισχύει τόσο για τα χειροκίνητα κιβώτια όσο και για τα κιβώτια με διπλό συμπλέκτη.

v2m-img-01

Η τοποθεσία LuK της Schaeffler στο Bühl γιορτάζει το 100 εκατομμυριοστό Βολάν Διπλής Μάζας: 
Helmut Reinhardt, Υπεύθυνος Συναρμολόγησης, Δρ. Wolfgang Reik, πρώην Επικεφαλής Ανάπτυξης, Norbert Indlekofer, Schaeffler CEO Automotive, Matthias Zink, Πρόεδρος του Τμήματος Συστημάτων Μετάδοσης, Δρ. Jürgen Kroll, Επικεφαλής του Τμήματος Συστημάτων Συμπλέκτη, Δρ. Dieter Eireiner, Επικεφαλής της Σειράς Παραγωγής (από αριστερά προς τα δεξιά).

 


v2m-img-03

Σχετικά με την Schaeffler
Ο όμιλος Schaeffler με τις μάρκες του INA, LuK και FAG, είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές ρουλεμάν, εδράνων ολίσθησης και τεχνολογίας γραμμικής και άμεσης μετάδοσης κίνησης, καθώς και προϊόντων και συστημάτων υψηλής ακριβείας για εφαρμογές κινητήρων, συστημάτων μετάδοσης κίνησης και σασί. Με 170 τοποθεσίες σε περισσότερες από 49 χώρες, η Schaeffler διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής, εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης, εταιριών πώλησης, τεχνικών γραφείων και εκπαιδευτικών κέντρων.    

Πληροφορίες: τηλ. +30 211 1069304, email : [email protected]